Yapı Deprem Testi

Deprem Performans Analizleri

Deprem Performans Analizi Nedir?

Deprem performans analizi, halk arasında deprem risk analizi, bina sağlamlık testi, karot testi ve çürük raporu gibi isimlerle de bilinir. Deprem performans analizi, ilgili yapının olası depremlere karşı dayanıklılığının tespit edildiği analiz çalışmasıdır. Bu test, tüm yapılara yapılabileceği gibi, özellikle deprem yönetmeliklerine uygun yapılıp yapılmadığı şüpheli olan, eski, projesiz, izinsiz veya kontrol dışında yapılan binalar için de gereklidir.

DEPREM PERFORMANS ANALİZİ NASIL YAPILIR?

Deprem performans analizi yapılırken ilk önce deprem yönetmeliği çerçevesinde mevcut yapının
deprem etkisi altındaki davranışını belirlemek için performans analizi yapılır. Bu analizde binanın eskiliği, şekli, düzensizlikleri gibi faktörler teste tabi tutulur. Projeye uygun bir şekilde inşa edilip edilmemesi, zemindeki aykırıklar gibi durumların tespiti yapılır. 

Yapılan ölçümler sonucunda elde edilen veriler, bilgisayar programlarının yardımıyla 3 boyutlu olarak binanın modeli çıkarılacak şekilde dijital ortama aktarılır ve bu model üzerinde binanın deprem anındaki davranışları incelenir. Deprem yönetmeliğindeki bilgiler çerçevesinde yapılan analiz sonrasında ise, yönetmelikte belirtilen performans düzeyinin karşılanıp karşılanmadığına bakılır.  Eğer mevcut yapı yapılan deprem performans analizi sonrasında yönetmelikle belirlenen performans düzeyini karşılamıyor ise güçlendirme projesi hazırlanır.

DEPREM PERFORMANS ANALİZİ ADIMLARI NELERDİR?

  • Mevcut yapının eski mimari ve statik projeleri üzerinde incelemeler yapılır. 
  • Yapının beton dayanımını öğrenmek için karot numunesi alınır. 
  • Beton dayanımı ölçümlerinden sonra demir tespitlerine başlanır. mevcut yapıda kullanılan demirlerin çapları, adetleri ve etriye aralıkları üzerinde gerekli ölçümler yapılır. 
  • Mevcut yapının uygun bir yerinde muayene çukuru açılır ve binanın temeline bakılır. 
  • İncelenen bina temelinden jeolojik zemin etüdü yapılır.

Tüm bu veriler toplandıktan sonra, bina deprem performans analizi için hazırdır. Sonraki aşamalarda bina 3 boyutlu olarak modellenir ve gerekli hesaplamalar yapılır. Mevcut yapının yapısal elemanları olan her bir kolon ve kirişin hasar seviyeleri hesaplanır ve yapı performansı bulunur. 

Bina performansı sonuçları şu şekillerde olabilir;

  1. Yapı göçme durumundadır.
  2. Göçmenin önlenmesi durumundadır.
  3. Can güvenliği performans seviyesindedir.
  4. Yapı hemen kullanım performans seviyesindedir.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Onaylı Deprem Performans Testi

“Bina Deprem Güvenliği Raporu” adı verilen bir rapor, bir binanın deprem etkisindeki taşıyıcı sisteminin güvenli olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan tüm çalışmaları özetler. Bu çalışmalar, mevcut binanın Türkiye Deprem Tehlike Haritası (2018), Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (2018), mevcut beton ve donatı çeliği özellikleri ve yerel zemin koşullarının etkisi dikkate alınarak, bilgisayar ortamında oluşturulan hesap modeli üzerinden gerçekleştirilir.

Bina Deprem Güvenliği Raporu’nun sonuç bölümünde yukarıdaki esaslar doğrultusunda şu bulgulara yer verilir:

  1. Binanın deprem etkisinde güvenli olduğu.
  2. Binanın deprem etkisinde güvensiz olduğu.

Ayrıca, bu sonuçların ardından sonraki süreç için öneriler de sunulur.

Eğer bir bina veya site yöneticisiyseniz ve hızlı bir fiyat teklifi almak istiyorsanız, iletişim sayfasındaki numaradan bizleri arayabilir yada sayfanın sol alt kısmındaki whatsapp butonundan bize çevrimiçi ulaşabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

  • Eğitim Mahallesi Ahsen Çıkmazı Sokak No:12 Sadıkoğlu Plaza 5 D:27 Kadıköy / İSTANBUL
  • +90 536 055 88 56
  • info@uclermuhendislik.com.tr

İletişim Formu

Deprem Testi

Güçlendirme Referansları